Restoran Dva potoka
Obiteljsko izletište u blizini Zagreba

Zaprešićki kraj

01.02.2016

Nakon zimskog odmora, restoran Dva potoka kreće u novu sezonu. Vrijeme je naklonjeno izletnicima, ove "proljetne " temperature pozivaju nas za odllazak u prirodu. Okolica restorana Dva potoka obiluje mirnim mjestima za lagane šetnje po brežuljcima i dolinama, idealnima za izlete s malom djecom. Osim prirode u zaprešićkom kraju ima dosta znamenitosti koje vrijedi posjetiti. 

Novi dvori Jelačićevi

Novi Dvori Zaprešić Novi Dvori ZaprešićSam grad Zaprešić i njegova neposredna okolica nudi više atraktivnih turističkih sadržaja. Najljepši su i najzanimljiviji, dakako, dvorci. Ponajprije valja spomenuti Nove dvore Jelačićeve, jedinstveni spomenik kulturno-povijesne baštine, koji su udaljeni samo 1,5 kilometara od središta Zaprešića (dvadesetak kilometara od Zagreba), uz cestu koja vodi prema Hrvatskom zagorju. Jedinstveni su primjer očuvanosti cjelovitog gospodarskog vlastelinskog kompleksa.
 

Dvorac Lužnica

  Dvorac Lužnica Dvorac LužnicaUz spomenute Nove dvore Jelačićeve treba spomenuti i ostale dvorce zaprešićkog kraja. Krenemo li cestom iz samog centra Zaprešića lijevo prema općini Brdovec, samo 1 km dalje s desne strane ceste smjestio se dvorac Lužnica, jednokatno barokno zdanje. 
 

Dvorac Januševec

 Dvorac Januševec, šest kilometara zapadno od Zaprešića, najljepši je klasicistički dvorac u Hrvatskoj. Dao ga je graditi, po svemu sudeći oko 1830. godine, general Vrkljan, ministar Marije Lujze, nadvojvotkinje od Parme, druge Napoleonove žene. 
 

Dvorac Laduč

 Sedam kilometara od Zaprešića nalazi se dvorac Laduč. Sagradio ga je, za vlasnika imanja Laduč, baruna Vladimira Vranyczanyja, arhitekt K. Waidman 1882. godine. To je jednokatni dvorac s altanom na pročelju. Svečano dvokrilno stubište, s kamenim balustradama, vodi na prvi kat. Tamo je stropove sjajnim dekoracijama oslikao Ivan Klausen. Prostor pred dvorcem krasi vrt francuskog tipa.

Barokni Dvorac obitelji Oršić u Gornjoj Bistri podignut je u drugoj polovici XVIII. stoljeća. To je jednokatno zdanje, skladnih proporcija, tlocrtno izgrađeno u obliku slova U, s reprezentativnim portalom i s dvorskom kapelom postrance. U središnjoj ovalnoj dvorani nalaze se iluzionističke slike mitološkog sadržaja iz 1778. godine. Oko dvorca je prostrani park s alejom. Spomenik je nulte kategorije.

Dvorac Jakovlje podignut je u 18. stoljeću u ravnici podno sjevernih obronaka Medvednice, dok se posjed Jakovlje spominje već 1546. godine, kada ga kupuje Jakov Sekelj iz Ormoža. Kasnije je Jakovlje vlasništvo obitelji Oršić, Gottal, Rauch, Josipović i Kronfeld.
 

Crkve i ostali kulturni spomenici zaprešićkog kraja

Nisu samo dvorci turistički adut zaprešićkog kraja. Vrijedi vidjeti i druge povijesne i kulturne spomenike. U samom gradu Zaprešiću nalazi se spomen obilježje poginulima u Domovinskom ratu, rad akademskog kipara Drage Grgasa – Belog, tu je i spomenik Anti Kovačiću, autora Jure Žaje, a valja pogledati i parkovne skulpture Lopatića, Vončine i Grgasa. Spomenik Augustu Šenoi nalazi se u Jablanovcu. U Brdovcu, tri kilometara sjeverozapadno od Zaprešića, koji se prvi puta spominje 1334. godine, nalazi se barokna župna crkva sv. Vida i zvonik s puškarnicama. U Brdovcu je 1973. godine utemeljen Zavičajni muzej s povijesnom i etnografskom zbirkom. U baroknoj župnoj crkvi sv. Jurja u Donjoj Pušći, sedam kilometara sjeverno od Zaprešića, sačuvana su tri klasicistička oltara, propovjedaonica i klupa, te dva kaleža iz XVIII. stoljeća. U kapeli Majke Božje Čislavske nalazi se barokni glavni oltar iz 1722. godine, dva oltara u rokoko stilu, propovjedaonica s oslikanim evanđelistima, ciklus slika križnog puta. Uz glavnu je cestu barokni kameni kip sv. Florijana iz 1778. godine. U Mariji Gorici, devet kilometara od Zaprešića, župna je (nekoć franjevačka) crkva sv. Marije od Pohoda iz sredine XVIII. stoljeća. Ta barokna crkva ima četverokutno svetište, uz koje je sakristija, te zvonik uz glavno pročelje. U crkvi se nalazi drveni gotički kip Madone, iz prve polovice XV. stoljeća, nadgrobna ploča s reljefom ogulinskog kapetana M. Mogorića iz 1679. godine, barokni kameni glavni oltar, te drveni oltari, ispovjedaonice, propovjedaonica (iz 1762. godine), orgulje (iz 1759. godine). Nedaleko od crkve je župna kurija, te spomenik književniku A. Kovačiću, rad V. Radauša. Samu općinu Dubravica pokriva župa sv. Ana u Rozgi. U vrlo starim zemljovidima župa Rozga (Rozgva spominje se već od 13. stoljeća. Svake godine 26. srpnja i prvu nedjelju poslije tog datuma u župi se održava tradicionalno proštenje. Proštenje prati pučka veselica uz pečenje vola na ražnju i ponudu drugih specijaliteta. Župna crkva je građena 1842. godine, a kapelica na groblju u Rozgi potječe još iz 1609. godine kada se spominje kao kapela Majke Božje Lušačke. U dvorištu župne crkve nalazi se vrijedan spomenik kulture stari župni dvor – spomenik nulte kategorije. Župni dvor je drvene građe, star je preko 300 godina i jedinstven u ovom dijelu Zagrebačke županije. U Dubravici se 1806. godine rodio hrvatski pjesnik, veliki rodoljub, preporoditelj, svećenik i jedan od utemeljitelja Matice hrvatske (1847.) Pavao Stoss. Župa Bistra spominje se još davne 1209. godine u ispravi kralja Andrije u kojoj se spominju imanja Poljanica, Bistra i crkva sv. Nikole u Poljanici. Današnja crkva je podignuta 1631. godine, a obnovljena 1925.

 Sport u Zaprešiću i okolici

 Zaprešić i okolica poznati su po sportu. 
Razlog više za dolazak u zaprešićki kraj:
• prvenstvo u motornom letenju zmajevima ,
• konjički turniri u preponskom jahanju u organizaciji “Trajbar teama” u svibnju i listopadu,
• stolnoteniski turnir “Memorijal Jože Vogrinca” u lipnju,
• biciklistička utrka Memorijal V. Horvatića u rujnu ,
• posjet općini LUKA, pogodnoj za izlete, rekreacijsko pješačenje i ribolov uz posjet izletištu “Dva potoka”
• posjet piknik zoni u Pušći, uz mogućnost najma bicikla
• od posljednje stanice prigradske autobusne linije u Bistri do lugarnice Oštrica i Francuskih rudnika danas vodi dobro označena planinarska staza sve do donje stanice skijaške staze i trosedežnice.


Biciklističke rute Zagrebačke županije možete preuzeti ovdje.

Cikloturističke karte Zagrebačke županije

Djelimično preuzeto sa stranica Turističke zajednice grada Zaprešića

 


povratak

Otvoreni smo

Igralište za djecu i vrt restorana

Poštovani, unutarnji i vanjski dio našeg restorana je otvoren za primanje gostiju, sukladno odlukama stožera. Dobro došli!
VAŽNO: Zbog situacije s COVID 19 virusom, rezervacija je OBAVEZNA, bez obzira na broj gostiju koji žele doći. Hvala na razumijevanju.

Opširnije

Biciklom po Zagorju

Biciklom po Zagorju

Najbolji dio ove rute su sve dionice, ali najdraža nam je ova kod našeg restorana. U dolini riječice Lučelnice odmah nakon ulazne ploče u Zagrebačku županiju zaustavite se u restoranu i obiteljskom izletištu Dva potoka u Pluski. Uz ponudu domaćih specijaliteta i poseban ugođaj žuborenja dva potoka, izletište ima i mali zoološki vrt s jelenima, domaćom peradi, muflonima, kozama i drugim domaćim životinjama. 4 km vožnje ravnom cestom do točke 24 pomalo nas vraća na polazište plave rute i središnjeg općinskog naselja Luka.Jeste li pripremili svoj bicikl za nadolazeću sezonu lijepih izleta biciklom u prirodu? Iako naš restoran službeno nije u Zagorju, od table nas dijeli samo 10 metara.

Opširnije

Biciklom do Dva potoka

Biciklom do dva potoka

Za sve ljubitelje lijepog vremena i prirode, te vožnje na dva kotača donosimo i prijedlog kojeg su napravili na portalu izleti i putovanja biciklom PEDALA.HR. Pažljivim odabirom rute i detaljnim opisom, napravili su odličan plan za rekreaciju i upoznavanje lijepe naše domovine.

I ove godine su nas posjećivali biciklisti iz Zagreba, jer se naš restoran nalazi na omiljenoj biciiklističkoj ruti. Pogledajte njihovu rutu, kako su došli do restorana Dva potoka. https://www.relive.cc/view/2155920282

Opširnije

VIDEO: Jesenski ugođaj u vrtu restorana

Jesenski-ugodjaj-u-restoranu-dva-potoka-kod-Zagreb

Zavirite u vrt okupan jesenskim bojama. Dobro došli u restoran Dva potoka. Video govori više od tisuću riječi. 

Opširnije

Sretan Uskrs!

IMG_1251

Sretan Uskrs želi Vam restoran DVA potoka! Obavijest za sve goste: Ovoga ponedjeljka 2.4.2018. (Uskršnji ponedjeljak) će restoran raditi, pa Vas pozivamo da nas posjetite. Vaš restoran Dva potoka.

Opširnije

Staza za sanjkanje Gdje sa djecom na sanjkanje?

Staza za sanjkanje

Ovih dana nas je zatrpao snijeg. Kad smo sve lijepo počistili i omogućili da gosti bez problema mogu doći u naš restoran, prionuli smo na posao i pobrinuli se za naše male goste. Napravili smo stazu za sanjkanje u dužini 80 m. 

Opširnije

Cikloturistička karta Zagrebačke županije

Biciklom po Zagorju

Cikloturistička ruta Zagrebačke županije povezuje gradove, mjesta i općine županije umrežujući postojeće biciklističke rute i staze kao gotove turističke proizvode. Neke od ruta prolaze pored našeg restorana, neke su udaljenije, ali sve ove rute su osmišljene za uživanje na dva kotača. Pogledajte sve biciklističke karte

Gastro-eko-etno festival

Gastro Eko Etno Festival Plakat

Poivamo Vas na 6. Gastro-eko-etno festival u nedjelju 20. studenog 2016. u Šenkovec. GastroGastro-eko-etno festival je jela, pića i slastica zaprešićkoga kraja.  Zamišljen je kao mjesto prezentacije gastro ponude zaprešićkoga kraja koji,  uz domaće ugostitelje, OPG-e, okuplja i susjede iz Krapinsko-zagorske županije te članice udruge „Najuzornije hrvatske seoske žene”.

Opširnije

Zaprešićki kraj

Dvorac Lužnica

Nakon zimskog odmora, restoran Dva potoka kreće u novu sezonu. Vrijeme je naklonjeno izletnicima, ove "proljetne " temperature pozivaju nas za odllazak u prirodu. Okolica restorana Dva potoka obiluje mirnim mjestima za lagane šetnje po brežuljcima i dolinama, idealnima za izlete s malom djecom. Osim prirode u zaprešićkom kraju ima dosta znamenitosti koje vrijedi posjetiti. 

Opširnije

Orijentacijsko trčanje i restoran Dva potoka

Orijentacijsko trčanje u blizini restorana Dva potoka.

38.Memorijal Stipice Mesića - Ačka - 26.04.2015.

Natjecanje u orijentacijskom trčanju koje se boduje za Kup Hrvatske i prvenstvo Hrvatske u dvije grane orijentacijskog sporta, orijentacijskom trčanju i preciznoj orijentaciji.

Opširnije

Proljeće i DVA POTOKA

Proljeće polako dolazi

Svake godine poslije hladne zime dolazi proljeće, nekad ranije, a nekad kasnije. Užitak je pratiti kako se biljke bude iz zimskog sna, i dozivaju nas da ih podragamo pogledom. 

Izlet van Zagreba

Pozivamo Vas da nas posjetite i uživate s nama u otvaranju nove sezone u restoranu Dva Potoka. Vrijeme je idealno za izlet u prirodu, na primjer nedjeljni ručak izvan Zagreba.

Dobro došli!

Opširnije

Prva pričest u restoranu Dva potoka

Krizma

Vrijeme sezonskih proslava je pred nama. Prva pričest i Krizma (firma) su najčešće proslave  koje gosti rado proslavljaju  kod nas u restoranu Dva potoka.  Restoran Dva potoka nudi idealnu kombinaciju oku i nepcu ugodnih trenutaka. Rezervirajte svoj termin za proslavu Prve pričesti ili Krizme na vrijeme!

Zimski ugođaj

Imanje restorana Dva potoka sunčan dan s obiljem snijega

Naše imanje predivno je u svako doba godine. Nakon obilnog snijega početkom 2013. napravili smo par slika za Vas da se uvjerite u ljepotu. Prošetati po imanju pa se zagrijati uz čaj, a onda opet prošetati prije tople juhice i ostatka obiteljskog ručka.  Dobro došli i zimi.

Opširnije

Veliki Tabor - predivni dvorac u Zagorju

Veliki Tabor Veronika Desinićka

Dvorac Veliki Tabor organizira besplatna kostimirana stručna vodstva kroz izložbe i radionice.

Opširnije

Dani kruha

Kako se pravi kruh - kreativna radionica u restoranu Dva potoka

I ove godine ćemo obilježiti DANE KRUHA u našem restoranu. Tom prigodom će nas posjetiti nekoliko grupa djece iz vrtića i škola.

Opširnije

Vrganji berba 2013

Vrganji

U ove kasnoljetne sunčane dane lijepo bi bilo povesti obitelj i prijatelje u šetnu prirodom, npr. u berbu vrganja. U okolici restorana Dva potoka nalaze se brojna nalazišta ove hraniteljice.

Opširnije

Liječenje i odmor u toplicama Hrvatskog Zagorja

Terme Tuhelj

Hrvatsko Zagorje poznato je po većem broju termalnih liječilišta poznatijih kao toplice. U blizini restorana Dva potoka nalaze se : Stubičke toplice, Terme Jezerčica, Krapinske toplice i Terme tuhelj.

Opširnije

Restoran za proslavu krštenja

Nove ljuljačke Dva potoka

Proslave krštenja često su proslava sa puno "malih" gostiju. Djeca ne mogu dugo sjediti na jednom mjestu. Mi u restoranu Dva potoka imamo rješenje (igralište za djecu, puno prirode za šetnju, stolove na svježem zraku)

Nove slike u galeriji restorana

Vrt restorana

Poštovani posjetitelji, postavili smo nove fotografije imanja restorana Dva potoka, kao i samog interijera restorana. U fotogaleriji možete pogledati i kako se jedna obitelj provela na proslavi prve pričesti u našem restoranu.U radno vrijeme restorana možete doći i pogledati domaće i divlje životinje na našem imanju, i razgledati imanje restorana.

Izlet na 2 potoka restoran i imanje obitelji Ptujec

Imanje restorana Dva potoka

Evo kako su izlet na naše imanje opisali naši dragi gosti iz dječjeg vrtića Sv. Anđela Merici.  Njihov doživljaj  izleta na naše imanje pročitajte direktno na njihovim stranicama.  Izlet dječjeg vrtića - reportaža.

Dječji vrtić Žirek iz Velike Gorice

Dječji vrtić Žirek Velika Gorica

Posjetili su nas i djeca predškolskih skupina Dječjeg vrtića "Žirek" iz Velike Gorice. tijekom svibnja organizirani su izleti. Nekoliko skupina djece zajedno je posjetilo seosko imanje "Dva potoka".

Djeca su obišla imanje s domaćim životinjama: krave, koze, kokoši, patke, kunići, i divljim životinjama: mufloni, srne, vjeverice, divlje svinje, divlje patke... Neke od životinja djeca su imala priliku i nahraniti.

Detaljnije na stranicama vrtića.

Izleti za djecu (vrtići, škole)

Djeca iz vrtića na izletu u Dva potoka

Godinama smo omiljeno izletište za djecu vrtićkog i školskog uzrasta. Osim predivne prirode, domaćih i divljih životinja iz našeg malog ZOO-a, u suradnji sa voditeljima iz škole ili vrtića organiziramo i aktivnosti za djecu (povodom Dana Kruha, ili neke druge prigode).